Početna  //  Novosti
Novosti

Petak, 10 Ožujak 2017 15:46

Slijepa i slabovidna lica, ali i druge osobe sa invaliditetom, svojim rukama su sebi napravili posao, umjesto da čekaju na pomoć države.

U zemlji u kojoj su stotine hiljada ljudi nezaposlene i gdje je teško zaraditi za koricu kruha, uposlenici TMP Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica iz Sarajeva su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i ne čekati na državu koja je zaboravila mnoge. I dok veliki broj ljudi, kako to analitičari i brojni kritičari rado kažu, posao čekaju, a ne traže, članovi Društva su zavrnuli rukave i krenuli kovati svoju sreću.
Powered by Web Agency
  
Četvrtak, 08 Prosinac 2016 14:50

Dana, 06.12.2016.g. se u organizaciji Udruženja privrednih društava za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Ortaštvo" i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u hotelu Hills na Ilidži održala konferencija "Izazovi u radu privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom", a u okviru Projekta Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Na Konferenciji je predstavljeno Udruženje "Ortaštvo", predstavljena je uloga Fonda u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i uloga Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ovoj problematici. Na konferenciji je takođe promovisan katalog proizvoda usluga osnivača Udruženja "Ortaštvo", šest privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom:

—Apel Promet d.o.o Travnik
—Intrag d.o.o Tuzla
—Lotosice d.o.o. Tuzla
—Naš Pogled d.o.o Živinice
—TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica d.o.o. Sarajevo
—13 Mart d.o.o Tuzla.
 
 
Na konfereciji su prisustvovali predstavnici: osnivača Udruženja "Ortaštvo" i matičnih organizacjija osoba sa invaliditetom, osnivača, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike,Ministarstva za boračka pitanja KS, Ministarstva rada i socijalne politike KS, Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta, Porezne uprave FBiH, Federalnoz zavoda za zapošljavanje, Općine Novi Grad, Federalnog zavod zdrastvenog osiguranja, Ekonomskog fakuteta u Sarajevu predstavnici Caritasa, Giza, Fondacije za socijalno uključivanje, Udruženja slijepih KS, Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, predstavnic realnog sektora, Ses d.o.o Sarajevo, Vipox d.o.o Sarajevo i Our solution d.o.o Sarajevo.
Veliki broj predstavnika zasigurno potvrđuje značaj rada Udruženja "Ortaštvo" i doprinos ovog Projekta.
Powered by Web Agency
  
Srijeda, 23 Studeni 2016 12:09
Proizvodi i usluge firmi koje zapošljavaju osobe s invaliditetom teško prolaze na tenderima u Bosni i Hercegovini. Sarajku Šejlu Samouk 1993. godine, kao petogodišnju djevojčicu, u igri je pogodio snajperski metak. Za Šejlin život doktori su se izborili, ali ne i za vid na njenom desnom oku. Članica je Udruženja civilnih žrtava rata, a procenat njene invalidnosti je 60 posto.
 
Powered by Web Agency
  
Petak, 11 Studeni 2016 15:39

13.oktobra 2016.g. smo imali čast biti domaćini održavanja konferencije pod nazivom "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom". Organizator konferencije bio je Caritas Bosne i Hercegovine sa partnerima Udrugom roditelja i djece sa posebnim potrebama "Vedri osmjeh" iz Mostara i NCM "Ivan Pavao II" u okviru projekta O.P.T.I.O.N. finansiranog od strane Evropske unije. Cilj konferencije je bio razmjena iskustava i mogucnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom iz ugla Javnih ustanova, udruženja, firmi i roditelja kao i aktuelna pitanja od interesa za osobe sa invaliditetom.

Powered by Web Agency
  
Petak, 22 Srpanj 2016 07:43
Ponuda salona fizioterapeustkih usluga je obogaćena uslugom terapije udarnim valom. Udarni val, terapija udarnim valom ili shockwave terapija je nova tehnika koja se u fizikalnoj terapiji koristi u rješavanju mnogih hroničnih i akutnih procesa u organizmu, a izrazit uticaj ima u rješavanju bola. Koristi se kod problema kao što su teniski lakat, skakačko koljeno, kalcifikacija tetiva u području ramenog zgloba, bol u ahilovoj tetivi itd. Općenito tretman se pokazao izrazito učinkovitim kod stanja koja se teško i dugo liječe standardnim metodama fizikalne terapije. Za vrijeme terapije, zvučni val visokog intenziteta djeluje na tkivo. To dovodi do niza korisnih učinaka kao što je neovaskularizacijski rast, suzbijanje upalnih procesa, stimulacija kolagena, disolucija kalcificiranih tvorevina.

Dobrobiti terapije udarnim valom:
• kliničke studije - stepen uspješnosti terapije iznad 75%
• terapija udarnim valom ima izvanredan odnos uloženo/dobiveno
• ne-invazivno rješenje za kroničnu bol u ramenu, leđima, petama, laktovima
• terapija udarnim valom predstavlja novu tehnologiju sa medicinski dokazanim učincima
• bez anestezije, bez lijekova
• bez nuspojava
• glavna područja primjene: ortopedija, rehabilitacija, sportska medicina

Glavne oblasti u kojim se koristi terapija udarnim valovima:
 
Fizikalna terapija – primjena terpije udarnim valom u fizikalnoj terapiji uglavnom je povezana s liječenjem hroničnih poremećaja mišića i tetiva, cervikalne boli, boli u leđima i tretiranju trigger tačaka. U usporedbi s tradicionalnom ručnom terapijom, terapija udarnim valom je iznimno učinkovita. Smanjuje broj terapijskih tretmana i dovodi dugoročno do boljih rezultata. Uobičajene indikacije su:
• bolno rame
• epikondilitis
• bol u doljnjem dijelu leđa
• bol u ahilovoj tetivi
• patelarni tendinitis
• liječenje trigger tačaka

Ortopedija - primjena udarnih valova u ortopediji usredotočuju se na liječenje kalcifikacija, bolnih egzostoza, raznih tendinitisa i usporeno zacjeljivanje lomova. Terapija udarnim valom predstavlja alternativu u mnogim slučajevima kada se operativni zahvat čini neizbježnim. Uobičajene dijagnoze su:
• smrznuto rame
• periarthritis humeroscapularis
• calcar calcanei/ penti trn
• artrotične promjene - sekundarni simptomi
• ahilodinija
• lateralni i ulnarni epikondilitis
• skakačko koljeno

Sportska medicina - terapija udarnim valom vrlo se često primjenjuje u sportskoj medicini, zbog svojih zacjeljujućih i regenerativnih učinaka na meka tkiva. Tako se vrijeme oporavka nakon ozlijeda može maksimalno smanjiti. Uobičajene indikacije su:
• mišićna distenzija
• produženo tretiranje distorzije zgloba
• bol u kuku
• bol u križima
• ahilodinia
 

OLAKŠAJTE SEBI I ZAKAŽITE TERMIN U NAŠEM SALONU!!!!
Powered by Web Agency
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2

Djelatnosti

Nazad Dalje

Pržionica kafe

Pržionica kafe

Mi nabavljamo najbolju sirovu kafu ponuđenu na našem tržištu kako po sorti tako i po...

Pročitaj sve...

Linija za proizvodnju salveta

Linija za proizvodnju salveta

Papirne salvete dimenzija 33x 30 koje plasiramo u restorane, prodavnice, pizzerie, fast foodove hotele i...

Pročitaj sve...

Štamparija

Štamparija

Štamparija TMP je počela prvobitno sa jednim kopir aparatom koji je bio u funkciji na...

Pročitaj sve...

Multimedijalna sala

Multimedijalna sala

Multimedijalna,dvodijelna, višenamjenska, tehnički dobro opremljena sala pogodna je za organiziranje konferencija, seminara, okruglih stolova, kurseva,...

Pročitaj sve...

Plastenik

Plastenik

Plastenička proizvodnja je važna i brzorastuća komponenta poljoprivredne industrije razvijenih zemalja. Plastenička proizvodnja u Bosni...

Pročitaj sve...

Pakirnica

Pakirnica

Na 2 mašine za pakovanje ugostiteljskog šećera u našoj pakirnici pakuje se šećer u 2...

Pročitaj sve...

Salon fizioterapeutskih usluga

Salon fizioterapeutskih usluga

Posjetite nas i učinite korisnu stvar za Vaše tjelesno i duševno zdravlje. Zanimanje fizioterapeut u...

Pročitaj sve...

Restoran sa ljetnom terasom

Restoran sa ljetnom terasom

U mirnom i bezbjednom dijelu Nedžarića uz ulice Ramiza Salčina i Aleja Bosne Srebrene u...

Pročitaj sve...